Så här enkelt installerar du GA4 på din wordpressblogg – steg för steg instruktioner!
Stressad över att du inte bytt till Google Analytics 4 ännu? Ta det lugnt. Har du en wordpressblogg kan även du som inte vet ett dugg om kodning enkelt installera GA4 på din wordpressblogg. Så här gör du:
Så här enkelt installerar du GA4 på din wordpressblogg
1. Signa in på ditt Google Analytics-konto (eller skaffa ett konto om du inte redan har ett)
2. Välj kugghjulet längst ner till vänster och välj sedan GA4 Setup Assistant

3. Klicka dig igenom processen att skapa en GA4-proporty.

4. Lägg in GA4-koden på din blogg.
Enklast om du inte kan kod är en plug in som fixar detta. Google rekommenderar Monsterinsights. Jag använder själv “Site Kit By Google” som även fixar andra integrationer som Google Search console. Med dessa plug ins loggar du bara in med ditt Google konto och ger access till din nya GA4-kod.

5. Klart
så enkelt är det!
Bra att veta är att datan från din tidigare Google Analytics inte följer med in i GA4 .- och det är oklart vilken access man kommer ha till den.
Lycka till!
Gratis briefmall för alla dina digitala projekt – ladda ner nu
Ladda ner vår briefmall för digitala tjänster.
(Öppnas som ett Google Doc du kan kopiera). Du finner även alla punkterna i samma briefmall nedan. Lycka till!
Briefmall för digitala tjänster
Ska du handla upp en digital tjänst av något slag? Då är en mall ett bra verktyg för att inte missa någon viktig detalj. Nedan frågor vet vi av erfarenhet är bra att gå igenom när en byrå ska få ett nytt uppdrag. Vi kan såklart även ställa dessa muntligen vid ett briefmöte. Lycka till!
#1. Om er/företaget/organisationen
Beskriv kort ert bolag, vision, affärsidé, vilka tjänster eller produkter ni erbjuder och er positionering.
#2. Bakgrund
Beskriv bakgrunden till uppdraget, vad är det som inte fungerar idag och vilka insikter är det ni saknar? Ju mer information ni kan ge desto bättre.
#3. Konkurrenter
Vilka är era tre huvudkonkurrenter?
- Vad gör de bra?
- Vad gör de mindre bra?
- Vad skulle kunna göra att ni tar marknadsandelar av era konkurrenter?
#4. Tidigare lärdomar
Vad har ni testat tidigare som inte fungerat? Vad har fungerat bra som vi ska ta med oss in i detta projekt?
#5. Förväntningar
Var tydlig med era förväntningar på den utvecklade tjänsten och samarbetet. Hur ser samarbetet och den utvecklade tjänsten ut inom ett år?
#6. Syfte
Varför vill ni göra detta? Vill ni lösa ett problem, öka konvertering, göra om en en befintlig lösning ni inte är nöjda med eller är det ett helt nytt projekt ni startar upp?
#7. Målgrupp
Vilken är den primära och sekundära målgruppen för projektet? Har ni gjort personas där målgruppens pain points och behov finns definierade? Har ni definierat den digitala kundresan för målgruppen så ni vet vilka delar av den som det digitala projektet kan stödja?
#8. Business case och budget
Finns det en budget eller andra ramar vi ska förhålla oss till? Ett business case kan ofta vara ett bra beslutsunderklag för att sätta rätt budget.
#9. Mätbara mål – KPI:er
Vad är målet med projektet? Hur ska vi mäta om projektet är lyckat? Tydliga målsättningar som vi kan mäta är en nyckelfaktor i framgångsrika projekt. När dessa mål sätts, tänk SMART:
- Specifikt, tydligt och konkret, exempel äta näringsrik frukost varje morgon.
- Mätbart, tid, kvantitet och kvalitet, exempel varje frukost ska innehålla det jag har beskrivit i målet.
- Accepterat, Jag vill göra det.
- Realistiskt, det är möjligt att göra detta för mig.
- Tidssatt, realistisk tidsram, exempel jag ska uppnå mitt kortsiktiga mål om 2 veckor och mitt långsiktiga inom 5 veckor.
#10. Andra leverantörer och system som behöver integreras
Lista andra leverantörer och system som eventuellt behöver integreras. Det kan vara ett CRM eller annan databas. När ni gör det, undersök gärna samtidigt vad dessa kostar, kanske kan vi hjälpa er att hitta en enklare, bättre eller billigare lösning. Bygger man bara vidare på gammalt är det lätt att man dras med kostnader för att anpassa kedjan efter svaga länkar.
#11. Tidplan
Vilka deadlines har ni som vi ska ta hänsyn till? Går tidplanen att dela upp i flera delmål?
#12. Något som är oklart? Ta hjälp för att skriva briefen
Ofta hjälper vi kunder i en förstudiefas att fylla i det som saknas i en brief. Kontakta oss gärna så berättar vi mer!
Innehållskalender
En innehållskalender kan vara ryggraden i en en process för att löpande producera nytt, relevant och intressant innehåll för ett företag – men det finns en rad fallgropar att undvika på vägen.
Så vad krävs för att skapa en lagom omfattande, funktionell innehållskalender som kommer att göra att löpande tar fram exakt det innehåll som era kunderr vill läsa? Chansen är stor att det kommer att bli något mer än några halvdana idéer nedklottrade på ett företagsanteckningsblock. En bra innehållskalender kräver lite planering. Det kräver också en hel del löpande underhåll.
En innehållskalender är i grunden ett ramverk för innehållsproduktion. Den måste åtminstone täcka “vad” och “när” av innehållet du tänker producera. Men idealiskt kommer den att gå längre och beskriva “vem” och “varför” – det vill säga vem är målgruppen för varje innehållsämne och vad är syftet med det?
Följande lista sammanfattar de vanligaste fallgroparna i en innehållskalender.
1. Planen har parkerats i ett kalkylblad
Ett kalkylblad är den idealiska utgångspunkten för utveckling av innehållsidéer, mål, målgrupper och publiceringsdatum, men låt inte allt ditt hårda arbete dö. När du väl har bestämt dig för vilka idéer du ska gå vidare med, bör dessa sedan överföras till något med hög synlighet, som en Google-kalender eller ett dedikerat innehållskalenderverktyg. Ditt kalkylblad bör inte överges helt vid denna tidpunkt. Ha det till hands eftersom du kanske upptäcker att du behöver hänvisa tillbaka till idéer som inte riktigt kom in i din kalender när du behöver schemalägga något, eller när dina innehållsprioriteringar ändras.
2. Det var för ambitiöst
En innehållskalender måste spegla de resurser du har till ditt förfogande. Det är bra och bra att ha en plan för att stansa ut tre inlägg på sociala medier om dagen och ett blogginlägg varannan dag, men om du inte har någon som är dedikerad till att producera innehåll är din plan förmodligen avsedd att misslyckas. Du måste vara realistisk med hur mycket du kan producera internt med de resurser du har. Om du verkligen behöver producera så mycket innehåll, tänk på att lägga ut en del av det på externa skribenter.
3. Det var inte baserat på väldefinierade mål
Innehåll utan syfte är inte innehållsmarknadsföring, det är bara innehåll. Innan du ger dig i kast med att skapa en innehållskalender måste du vara tydlig med varför du vill producera innehåll i första hand. Är det för att positionera ditt företag som expert på “service x”? Är det för att attrahera en viss typ av kund eller kund? Kanske handlar det om att locka folk att besöka butiken. Utan en tydlig uppsättning mål har du ingen “kompass” som vägleder din innehållsproduktion och inget sätt att mäta framgång.
4. Resultaten mättes inte
Att hålla koll på en innehållskalender kräver arbete. Det är naturligt att vilja se någon form av belöning för den ansträngningen. Om du inte riktigt vet om du skördar frukterna av det du sår, är det svårt att hålla uppe motivationen att fortsätta. Att regelbundet mäta dina resultat kommer inte bara att hålla dig motiverad, det kommer att belysa var du behöver lägga ditt fokus för att maximera din avkastning på investeringen.
5. Distributionsstrategin var för snäv
Ännu mer demotiverande än att inte veta om ditt innehåll fungerar, är faktiskt att veta att det inte är det. En bra innehållskalender kommer att omfatta en kanalstrategi som inkluderar distribution av primärt innehåll över en rad plattformar som sociala medier, e-postmarknadsföring, betald förstärkning, traditionell PR – Det bör också innehålla fokus nyckelord för att optimera räckvidden genom sökning. Det tar tid att producera bra innehåll. Om du har det, mjölka det!
6. Den granskades och anpassades inte regelbundet
Det är lätt att hamna på efterkälken med en innehållskalender, särskilt om dina innehållsskribenter också har andra ansvarsområden. Organisatoriska prioriteringar förändras också oundvikligen och utvecklas. Om du inte schemalägger i tid för att regelbundet granska och anpassa din innehållskalender kommer den så småningom att förlora relevans och kastas åt sidan.
7. Det var för många kockar
Även om du har ett team av personer som arbetar med innehållsproduktion måste det finnas en person som har ansvar för att övervaka programmet och den centrala innehållskalendern – annars kan det bli rörigt.
Webbsideoptimering med Boosty-modellen
Vi använder kvantitativa och kvalitativa analysverktyg för att hitta insikter som kan förbättra era resultat, genom bland annat sökmotoroptimering och konverteringsoptimering.
För när en ny websida är lanserad – då startar det riktiga arbetet med att optimera och utveckla den vidare samt löpande fylla på med nytt intressant, relevant, sökmotoroptimerat innehåll!

LANSERING ÄR BARA BÖRJAN
När du lanserar en ny webbsida har arbetet bara startat. redan efter ett par veckor kan du se tydliga resultat i Google Analytics i vad som fungerar och vad som inte fungerar. Med kvalitativa analysverktyg som Hotjar kan vi snabbt skaffa ännu bättre insikter.
Med Boostymodellen hittar vi snabbt de områden som är mest prioriterat att förbättra som ger mest impact. Vi tar fram allt material som behövs i former av text, bilder och förbättrade CTA’s.
Ibland är det så enkla saker som att skapa ett par “pelarsidor” för era viktigaste nyckelord som behöver skapas – vilket många företag fortfarande saknar.
När en ny version av en del av siten är lanserad analyserar vi flödet igen, för att hitta nya områden att förbättra. Om och om igen! Detta kallas ofta för konverteringsoptimering.
Det innehåll vi skriver är både baserat på nyckelord vi vet har nog med trafik och är optimerat för sökmotorer – sökmotoroptimering eller SEO.
SÖKMOTOROPTIMERING (SEO)
På varje nyckelord du vill ranka högt finns det garanterat konkurrens. Samtidigt är sökningar på google den viktigaste källan till relevant trafik, så det gäller att allt innehåll ni skapar är optimerat för sökmotorer.
Fler sidor med bättre innehåll ökar ranking i sökmotorer och leder till mer organisk trafik. Dessutom hjälper bra, relevanta landningssidor när ni driver trafik till dem via köpta annonser. Google optimerar även för relevant innehåll i budgivningen på Adwords.
RÄTT NYCKELORD
Innan ni börjar skriva sökmotoroptiomerat innehåll är det viktigt att göra en sökordsanalys, för att välja rätt nyckelord. Det optimala nyckelorden har både nog sökvolym för att vara värt att satsa på – samt har inte redan så hög konkurrens att det går att slå sig in där. Samt är relevant för er verksamhet såklart.

RÄTT INNEHÅLL
När vi i nästa steg skriver texten för respektive sida säkerställer vi att alla aspekter för sökmotor- optimering är uppfyllda.
Men. SEO är bara en del i att optimera innehållet. Den andra viktiga pusselbiten är konverteringsoptimering – för att den trafik du genererar till en site ska gå vidare och bli kunder!

KONVERTERINGSOPTIMERING (CRO)
Har ni mycket trafik till en landningssida, men det är få som går vidare för att boka ett möte eller genomföra ett köp? Då brukar vi lägga in ett Hotjar-script på sidan och får snabbt en bild av vad problemet kan vara.
Vi gör en alternativ design och förbättrar innehållet på landningssidan och A/B testar denna mot originalet. Får vi ett statistiskt säkerställt resultat är det ingen tvekan om att skicka alla besökare till den nya sidan. Sen går vi vidare med nästa sida som inte är optimerad!
VARFÖR SKA MAN ANVÄNDA SIG AV A/B TESTER?
Framförallt är A/B-tester av vikt när du har en webbsida med mycket trafik och redan har gjort en hel del förbättringar, så du är inte är helt säker på att den alternativa sidan är bättre. Genom A/B test begränsas risken, samtidigt som du har ett statistiskt säkert underlag till att göra en förändring.
Har man inte så hög trafik är det svårt att göra ett A/B-test och få det statistiskt säkerställt. Då arbetar vi med andra medel som fokusgrupper och Hotjar för att testa ny design.
BOOSTYS APPROACH TILL KONVERTERINGSOPTIMERING
Vi anpassar alltid våra processer till respektive kunds behov. Men på ett övergripande plan är dessa sex punkter alltid centrala.
1. BÖRJA MED ATT DEFINIERA ER “NORTH STAR”
Vilket mätetal är det som är det absolut främsta för dig och er organisation? Även kallat ett företags “North Star”. Läs mer om vikten med att definiera sin North star här.
2. TA FRAM DET VIKTIGASTE MÄTETALET (ONE METRIC THAT MATTERS)
Baserat på er North Star, vilket mätetal är det som är det absolut viktigaste att förbättra här och nu för dig och er organisation? Det blir fokus för konverteringsoptimeringen.
3. ANALYSERA OCH FORMA HYPOTESER
Vi analyserar var i köpresan du har störst tapp av besökare eller kunder och utvecklar hypoteser till orsaken till detta
4. IDÉARBETE OCH PRIORITERING
Baserat på hypoteserna tar vi fram en mängd olika idéer på hur en ny variant av den aktuella delen av köpresan kan se ut. Ihop med er prioriterar vi de idéer som är mest lovande.
5. BÖRJA TESTA OCH UTVÄRDERA
Vi sätter upp ett A/B test så snart som möjligt, för att snabbt få ut mesta möjliga värde. “Vinnarna” i testet får gå live direkt när de är utsedda.
6. ANALYS AV RESULTATEN
Vi drar lärdomar av de mest framgångsrika varianterna i testet, men även där testen inte visar på en tydlig riktning.
HAR DU NÅGRA AV DESSA UTMANINGAR?
- Ni testar inte alls nya lösningar utan siten ser ut som den gjorde vid lansering
- Siten är svår att uppdatera och justera
- Ni lanserar nya landningssidor baserat på magkänsla utan test innan
- Ni vill ha statistiskt säkerställda resultat, men vet inte vilken trafik som krävs?
- Ni baserar test på tidigare framgångsrika strategier snarare än helt nya typer av lösningar
- Ni vet inte om det är värt att testa nya sidor istället för att satsa på teknisk SEO eller hastighet
Då bör vi ta ett möte ASAP! Kontakta oss nu!
Growth hacking
Growth hacking är en data-driven och strukturerad approach att hitta tillväxtmöjligheter i alla delar av kundresan, från att bygga kännedom och öka konvertering till att få de kunder som är trogna att bli ambassadörer.
Termen growth hacking myntades 2010 av entrepenören Sean Ellis, som satte ord på den process som då användes av många startups i USA. De hade begränsade resurser och tvingades optimera alla flöden och processer för att snabbt nå resultat och snabb tillväxt.
Samma process användes senare även av bolag med stora resurser som Uber, TikTok och Shopify, som alla har team med fokus på tillväxt, ofta ledda av en Head of Growth.
Kort kan man sammanfatta growth hacking som en data-driven och strukturerad approach att hitta tillväxtmöjligheter i alla delar av kundresan, från att bygga kännedom och öka konvertering till att få de kunder som är trogna att bli ambassadörer.
Boosty är en byrå specialiserad på growth hacking – och vi använder det arbetssättet i alla projekt.
Varför är en growth strategi viktig?
Utan en strategi för growth är det nästan omöjligt att nå ett bolags fulla potential. Tillväxt är kritiskt och kräver en systematisk approach.
Några exempel på omedelbar nytta av en strategi för growth:
- Få ökad kundinsikt
- Skapa ett övergripande gemensamt mål som alla arbetar mot
- Skapa en strategisk actionplan med aktiviteter för att arbeta mot uppsatta affärsmål
- Öka bolagets produktivitet och effektivitet av alla medarbetares arbete.
Har ert företag någon av dessa utmaningar?
- Ni saknar en strukturerad och systematisk approach i ert marknadsarbete
- NI har viss analysdata, men vet inte vad ni ska dra för slutsater eller actions av dem
- Ni vet vad som borde göras, men har svårt att få igång processen
- Ni har flera olika byråer, men deras arbete är inte synkat
Då är vi rätt partner för er att ta ett möte med!
Med vår approach kan vi lösa alla problem ovan. Vi inför ett strukturerat sätt att arbeta med tydliga mål och jobbar tätt ihop med er för att överföra detta tankesätt.
Saknar ni resurser fyller vi dessa behov med våra egna – men stöttar gärna även era egna medarbetare så de över tid kan göra mer och mer på egen hand, samtidigt som vi proaktivt söker nya områden att förbättra.
Boostys approach till Growth hacking
Vi anpassar alltid våra processer till respektive kunds behov. Men på ett övergripande plan är dessa fem punkter alltid centrala när det kommer till Growth Hacking, som ofta har ett kortsiktigt och väldefinierat mål.
1. Ta fram det viktigaste mätetalet (One metric that matters)
Vilket mätetal är det som är det absolut främsta för dig och er organisation? Inte att förväxla med ett företags “North Star”. Att definiera detta är ofta en bra startpunkt.
2. Analysera kundresan
Vi analyserar kundresan och gör det klart med detaljerat och användbart än vad exempelvis en service design byrå skulle göra. Vi ritar upp en modell som i nästa steg används för att sätta KPI:er på respektive sätt och börja mäta och analysera dessa steg.
3. Hitta fokusområden
Baserat på kundresan hittar vi snabbt de områden som är enklast att förbättra och där ni har störst potential att snabbt komma framåt.
4. Börja testa och experimentera
Ibland är det uppenbara saker som vi snabbt kan förbättra. Andra gånger kan det vara ett större projekt som krävs och då är tipset att sätta upp ett experiment först för att se om hypotesen stämmer. Det viktiga är att komma igång, börja testa, analyser och arbeta datadrivet i de förbättringar som görs.
5. Kontinuerliga test-loopar
När ett test är klart går vi på nästa. Arbetet med att ständigt förbättra ett flöde slutar inte, utan med nya insikter finns det alltid fler områden att förbättra.
En schematisk modell över delarna i Growth Hacking

Sex skillnader mellan Growth Hacking och marknadsföring
- En Growth Hacker fokuserar på möjligheter att hitta nya sätt att nå tillväxt i bolaget, medan marknadsföring ofta har fokus på här och nu.
- En Growth Hacker ser på hela kundresan och “tratten”, inklusive sätt att behålla kunderna och få dem att bli aktiva ambassadörer, medan marknadsföring ofta syftar till att bygga kännedom och skaffa nya kunder.
- En Growth Hacker gör frekventa experiment för att se vad som funkar bäst, medan en marknadsförare ofta har större kampanjer som redan är definierade.
- En Growth Hacker jobbar datadrivet, med tydliga, mätbara mål – till skillnad från de flesta marknadsförare
- En Growth Hacker är mer teknisk, med intresse för analys och automatisering
- En Growth Hacker är involverad i själva produkten/tjänsten och hur den kan bli bättre, eftersom målet inte bara är att skaffa nya kunder .- utan även att öka kundnöjdhet och få kunderna att bli lojala.
Jobbar vi inte alls med digital marknadsföring? Jo, absolut. Men vi har ett klart bredare perspektiv än byråer som bara jobbar med digital marknadsföring.
Hur och varför gör man en webbsiderevision?
Om du tror att det finns stora möjlighet att förbättra er site, men inte vet var ni ska börja är det en god ide att göra en website audit. Helst med en annan partner än den byrå ni har idag, så ni får en helt opartisk analys.
Med Boostymodellen för websiderevesion är det sex områden vi analyserar. After vår websiderevesion får ni en rapport med förslag på actions, prioriterade efter var ni får störst nytta. Och självklart kan vi även göra jobbet med att skapa eller ändra det innehåll som saknas – eller till och med bygga en helt ny site om det krävs.
HUR GÖR MAN EN WEBSIDEREVESION?
Har du insett att er site behöver byggas om eller förbättras? Den kanske är seg eller rankar sämre än tidigare? Idéer ni har går inte att implementera på grund av begränsningar i det CMS ni har – eller tar det evigheter att göra den minsta ändring eller lägga upp en ny landningssida.
Då är det bäst att starta med en websiderevesion så ni har ett bra beslutsunderlag om problem och vilka lösningar som är bäst för just er.
VARFÖR GÖR MAN EN WEBSIDEREVESION?
En websiderevesion är en analys på hög nivå av de olika delar som påverkar webbplatsens prestanda och hitta de områden som är viktigast för er att förbättra och analysera djupare. Det är inte en enkel SEO-analys eller site-speedanalys – även om dessa är komponenter i analysen…
Tre anledningar till att man gör en websiderevesion:
- Du måste ha ett internt beslutunderlag för att få budget eller prioritet
- Du ska handla upp en ny digitalbyrå och vill ha ett opartiskt beslutunderlag
- Du beskriva ett område för din befintliga byrå eller egna utvecklare som de ska fokusera på
SEX DELAR I EN WEBSIDEREVESION
#1. INNEHÅLL
Innehållet på din site är det mest centrala – utan intressant och relevant innehåll – inga besökare.
#2. INFORMATIONSARKITEKTUR
Hur ser din Informationsarkitektur och navigering ut? Är innehållet strukturerat logiskt och det är lätt att hitta det man söker? Användrtester är ett bra sätt att testa detta, där ett antal uppgifter som man vill att någon ska göra på webbsidan defenieras – och sedan studerar man hur riktiga användare letar sig fram.
#3. CMS – INNEHÅLLSHANTERINGSSYSTEMET
Ett CMS (Content management system) eller innehållshanteringssystem ska inte vara ett hinder när ni ska skapa nytt innehåll på er site. Om det är för komplext att göra mindre förändringar eller att skapa nya landningssidor kommer det vara ett hinder för alla som jobbar med innehåll för siten. Ibland är lösningen på detta enkel – som att göra nödvändiga uppdateringar eller att konfigurera ett bättre redaktörsgränssnitt. Framför allt handlar det om att välja en produktionsbyrå som är experter på just det CMS ni har valt.
#4. HASTIGHET
En snabb site blir allt mer viktigt, speciellt för besökare som använder mobilen – där uppkopplingshastigheten ofta är sämre än på en platts dör man har wi-fi. Bara någon sekunds fördröjning innan sidan laddas kan göra att besökare “vänder i dörren”. En “site speed”-analys är enkel att göra – men tar desto mer tid att åtgärda. Ett av de vanligaste “felen” är exempelvis bilder som laddats upp i allt för stora format.
#5. DESIGN
Precis som dåligt innehåll påverkar hur besökarna uppfattar webbplatsen är design en lika viktig punkt. Framför allt är det den mobila varianten av en webbsida som många bolag inte har nog med fokus på. Här behöver man även ständigt benchmarka sin sitemot sina närmaste konkurrenter – för det gör era kunder!
#6. TEKNISKA ASPEKTER – NU OCH IMORGON
Här är det teknisk SEO, eventuella buggar, integrerade tredjepartsverktyg, säkerhet etc som vi tittar på. Stöder siten organsiationens kommande krav på hastighet, fler språk, bank-ID inloggning eller inloggade sidor för kunderna?
Låt oss göra en websiderevesion åt er. En investering i framtiden för er site! Kontakta oss redan idag!
Vad är en North Star Metric? Det viktigaste värdet för tillväxt!
VAD ÄR EN NORTH STAR METRIC? DET VIKTIGASTE VÄRDET FÖR TILLVÄXT!
Inom growth hacking startar de flesta processer med att man definierar sin North Star Metric. Men vad är en North Star Metric? hur tar man fram den och vilken nytta har man av att ha en North Star Metric på ett företag som alla arbetar mot. Det ska jag reda ut i detta blogginlägg!
VAD ÄR EN NORTH STAR METRIC?
En North Star Metric är ett mätetal som är viktigare än alla andra för ett företags tillväxt och kundnöjdhet. Det ger en tydlig riktning för alla som arbetar i företaget och iden är att om man skapat en nog bra tjänst eller produkt som kommer tillväxten som en följd.
EXEMPEL PÅ NORTH STAR METRICS:
- Facebook: antal aktiva användare mer månad
- Spotify: Tid man lyssnar
- AirBnB: Antal bokade nätter
- Uber: Antal åkturer per vecka
- Amazon: Antal köp per månad
VINST ÄR INGEN BRA NORTH STAR METRIC
Att bara fokusera på vinst eller lönsamhet är i sig ingen bra North Star Metric. På kort sikt kan detta ge resultat, men på lång sikt behöver ert företag ha en produkt eller tjänst som ger kunden så pass mycket värde att den blir en lojal, trogen kund som stannar kvar och rekommenderar er till sina vänner och bekanta.
FÖRDELAR MED ATT ARBETA MOT EN NORTH STAR METRIC
Det finns en rad fördelar med att definiera vilken North Star Metric man har som bolag. Några exempel:
- Fokus. Alla i företaget vet exakt vilket mål som är det viktigaste
- Tydlighet – målet är så enkelt att följa upp och kommunicera att alla vet hur företaget mår
- Kundfokus. När man jobbar mot en North Star Metric istället för at ta ut maximal vinst får man automatiskt ett kundfokus som är lönsamt i det långa loppet.
VAD ÄR SKILLNADEN PÅ EN NORTH STAR METRIC OCH “DET VIKTIGASTE MÄTETALET” – ONE METRIC THAT MATTERS (OMTM).
I growth hacking sammanhang är det ofta “One Metric That Matters” – Det viktigaste mätetalet – som ett team fokuserar på. ett i taget, mellan 2-6 månader. Detta till skillnad från en North Star Metric – som är fokus på lång sikt för hela bolaget. De nedbrytna mätetalen är dock viktiga steg på vägen för at artbeta mot sin North Star Metric.

TRE SKILLNADER MELLAN EN NORTH STAR METRIC OCH “DET VIKTIGASTE MÄTETALET”
- För vem: En North Star Metric ska fungera som guide för samtliga avdelningar, medan “Det viktigaste mätetalet” är tänkt för ett enskilt projekt som ett team jobbar med för att göra en förbättring på kort sikt.
- Tid för att må resultat. En north start metric är avsedd att fokusera på över tid, för långsikt tillväxt. Det viktigaste mätetalet däremot är ett kortsiktigt projekt som är det viktigaste att förbättra för stunden.
- Det viktigaste mätetalet stödjer er North Star Metric. Man kan förenklat säga att det är ett steg på vägen.
Boka ett möte med oss så hjälper vi er formulera er North Star Metric! Samt bryta ner det långsiktiga målet i kortsiktiga aktiviteter som vi jobbar mot i projektform!
Growth Hacking case – Fyra klassiska exempel
Det finns massor med bra exempel på growth.-hacks, nedan är fyra av de mest kända. Vissa går kanske över gränsen för vad ett större bolag skulle kunna göra, men tanken att testa saker i liten skala och sedan växla upp – och smarta sätt att få befintliga kunder att värva nya kan nog de flesta bolag kan inspireras av!
Vill du starta med att läsa lite mer om vad growth hacking är och hur vi på Boosty jobbar med det? Klicka dig vidare här.
#1. DROPBOX OCH DERAS VÄRVNINGPROGRAM
Dropbox var ett av de första företagen som använde ett värvningsprogrtam för att få sina kunder att fungera som ambassadörer. De erbjöd användarna 250 MB extra lagringsutrymme för varje vän de lockade in som en ny användare. “Du kan enkelt bjuda in dina vänner via Facebook eller Twitter, eller importera dina e -postkontakter för att skicka dem en automatisk inbjudan”.

Strategin blev en stor framgång och Dropbox växte från 100 000 användare i slutet av 2008 till 4 miljoner användare i början av 2010! När det gick som bäst skickades 2,8 miljoner inbjudningar per månad.
#2. AIRBNB PÅ CRAIGSLIST
Craigslist är en amerikansk motsvarighet till Blocket och där fanns en funktion för att lägga ut annonser för att hyra ut sitt hus. AirBnB började kontakta alla annonsörer med tips om att även lägga ut huset på AirBnB, först manuellt med personliga mail, sedan när de såg att det fungerade skapade de en bot som gjorde detta automatiskt!
#3. HOTMAIL MED P.S. I LOVE YOU
Hotmail var den första e -postleverantören som erbjöd en helt gratis mailadress. Längst ner i alla e -postmeddelanden från sina användare placerade de frasen “P.s. I love you – get your own free e-mail at Hotmail”med en länk till deras egen webbplats.

På 18 månader gick Hotmail viralt till 12 miljoner användare! På den tiden fanns det ”bara” 70 miljoner människor i världen med internet, så det var en extrem framgång.
#4. PAYPAL BER ATT FÅ BETALA MED…
PayPal lanserade sin tjänst med en liknande strategi som AirBnB. PayPal förde diskussioner med eBay om att deras betalningsform skulle integreras, men eBay visade inget intresse. Då började teamet på PayPal att kontakta en mängd säljare på eBay med frågan “Kan jag betala dig med Paypal”. När säljaren inte kunde erbjuda den möjligheten blev det ingen affär – och när nog många säljare upprört kontaktat eBay om detta gick förhandlingarna mellan Ebay och Paypal mycket enklare

VAD KAN VI LÄRA OSS AV DESSA KLASSISKA EXEMPEL?
Hitta smarta sätt och incitament att få dina befintliga kunder att värva sina vänner.
Testa manuellt i liten skala tills du vet att någonting funkar – bygg sedan en automatiserad lösning